ניקוי רעלים לקראת האביב

עם בוא החורף, כמו חלק מהעצים, גם אנחנו נכנסים לשלכת, וזה הזמן להתעורר משנת החורף ולהתחדש. למרות שהימים מתארכים, הטמפרטורות עולות והאביב מתחיל להפציע, ההתכנסות שגזרה עלינו אפרוריותו של החורף עדיין מורגשת. היא עוטפת ומחכה לשמש הקייצית שתחמם ותרכך, ותפשוט מעלינו את הקליפות הישנות.
תקופת האביב מתאפיינת בהתעוררות ובצמיחה. מזג האויר כבר אינו קר כשהיה בעונת החורף, אך עדיין לא חם מדי, ויש תחושה של שינוי באויר. בדומה להתחדשות האביבית המתרחשת בטבע, נקיון הפסח המסורתי מטהר ומחדש את הבית ואת האנרגיות שבו. אין פלא, אם כך, שהרפואה הטבעית רואה בעונה זו של השנה זמן אידיאלי גם לניקוי הגוף.

לתהליכי ניקוי הגוף יש שמות רבים, כגון: ניקוי אביב, ניקוי כבד, ניקוי רעלים, טיהור הגוף, די- טוקס (או "דה- טוקסיפיקציה"), וניתן לבצע אותם באופנים שונים ומגוונים. עם זאת- העקרונות נותרים זהים- להפחית כמה שיותר רעלים (חומרי הדברה, תוספים כימיים, חומרים משמרים), לצרוך מזון טבעי ככל הניתן (מזון שאינו מתועש/ מעובד/ מטוגן), וצריכה של מזונות המקדמים את פינוי הרעלים (דוגמת סלק, לימון, שמן זית, עלים ירוקים) וצמחי מרפא שונים, המעודדים את פעילות האיברים המפנים, ואף מגנים על הכבד (למשל הצמח גדילן מצוי). בד"כ המזונות המומלצים לצריכה במסגרת תכנית ניקוי הם מזונות הקלים לעיכול, וע"פ רוב אינם כוללים בשר ומוצרי חלב. חלק משיטות הניקוי דוגלות באכילה של מזון מאוד פשוט, ומציעות לצרוך אורז בלבד למשך מספר ימים (מונו- דיאט). אחרות מאפשרות להנות ממגוון המזונות שהטבע פורש בפנינו- דגנים, קטניות, אגוזים וזרעים, ירקות ופירות בצורתם הטבעית. ישנם פרוטוקולי ניקוי המתבססים על צומות רפואיים, מיצי פירות, חוקנים שונים וכד', אך אלו נחשבים לקיצוניים יותר, ומצריכים ליווי של איש מקצוע.

לפי הגישה הנטורופתית הגוף שואף לרפא את עצמו בכל עת, אולם אורח החיים המערבי מקשה עליו לעמוד במשימה. האויר המזוהם, איכות המים הירודה, חוסר בפעילות גופנית, המתח מהלווה את חיינו, ובעיקר התזונה המערבית הקלוקלת, מערימים כולם קשיים בדרך לשמירה על הבריאות. באמצעות שינוי תזונתי, תמיכה בצמחי מרפא, ובעידוד של טיפולי מגע (רפלקסולוגיה, עיסוי וכד')  יכול תהליך ניקוי מרעלים ליצור שינוי בהרגשה הכללית, ולשפר את המצב הפיזיולוגי.
 
ריאקציות בתהליך
בימים הראשונים של תכניות הניקוי, עשויות להופיע תחושות שונות, או תסמינים המעידים על הסתגלות הגוף למצב החדש. הרגלי התזונה הקודמים, מצב הבריאות וכן רמת החיוניות של הגוף ישפיעו על ההרגשה הכללית, ועל התהליך כולו. הפסקת צריכה של קפאין, למשל, עלולה לגרום לכאבי ראש, ולתסמינים נוספים של גמילה. בתהליך הניקוי מפונים מהגוף חומרי פסולת שונים שהצטברו בו לאורך השנים, רובם נישאים ע"י מערכת הדם ממקום אחד למשנהו, בדרכם להתפנות מהגוף. לכן, במקרה של מחלה כרונית, עלולים להופיע סימפטומים של המחלה.
מספר ימים לאחר תחילת תהליך הניקוי,ניתן להרגיש בתחילת השינוי- איכות השינה משתפרת, קל יותר לקום בוקר, וחשים יותר אנרגטיים. בנוסף, התיאבון מתאזן, הצורך במתוק יורד, מורגשת ירידה במשקל, והיציאות משתפרות. כמו כן, יכולת הריכוז עולה, מראה העור משתפר פלאים, ומורגשת הטבה כללית במצב הבריאותי, ואף בסימפטומים שונים, שלעיתים נעלמים לגמרי, לדוגמא: אצל נשים רבות הסובלות מכאבי מחזור ניכר שיפור רב.
היתרון העצום שיש לתהליך הניקוי הוא בעיקר השינוי של ההרגלי התזונה הישנים, ואימוץ של הרגלים חדשים. גם אם מדובר בתקופה קצרה, פרק זמן זה מאפשר לגלות שחלק גדול מהשינויים ה"מפחידים", מתגלים כחיוביים וכאפשריים ליישום בשיגרת היומיום. החזרה ההדרגתית מאפשרת בחינה מחודשת של המזונות השונים, עוזרת לחוש את  ההשפעה שיש למזון על הגוף, ומחזקת את היכולת לבחור באופן מודע את מרכיבי התזונה שיבחרו מהשלב הזה ואילך.
 
 
חזרה לרשימת המאמרים
בית   |   יציאה לדרך   |   נטורופתיה   |   פרחי באך   |   רפלקסולוגיה   |   רייקי   |   מאמרים   |   קישורים
כניסה למורשים   |   צור קשר   |   אודות שלומי   |   הוספה למועדפים   |   הוספה לרשימת תפוצה   |   תנאי שימוש באתר