כבר בגיל 40 (עד 55) יכול להתחיל שלב הקדם- מנופאוזה, שלב שאמור לעבור ללא כל הפרעות, אך באורח החיים המערבי משפיע ברמות שונות על כל אישה, ברמת הקושי והתסמינים. שלב זה נמשך כ-5 שנים. לשם ההשוואה- בעולם המערבי כ-70% מהנשים סובלות מתסמיני גיל המעבר, ואילו ביפן סובלות מהם רק כ-15% מהנשים.
בשנה האחרונה של קדם המנופאוזה מתחוללים שינויים הורמונליים משמעותיים, הכוללים ירידה חדה ביצור האסטרוגן, עקב ירידה משמעותית במספר הזקיקים בשחלות, ועליה ביצור ע"י בלוטות האדרנל ורקמות השומן. לקראת סוף התקופה ישנה עליה של עד פי 12 מרמות האסטרוגן הרגילות, ושוב צניחה פתאומית לרמות נמוכות מאוד.
את קדם המנופאוזה מלווים סימפטומים שונים, כגון שינויים בווסת, אקנה ושיעור יתר בפנים (הגוף יכול להפוך אסטרוגן לטסטוסטרון, כאשר הוא ברמות גבוהות), נשירת שיער, כאבי ראש, עליה במשקל, ירידה בחיוניות ובזיכרון, שינויים במצבי הרוח- דיכאון, חרדה והפרעות שינה, התכווצות שרירים, יובש של העור ויובש וגינלי (ברפואה הסינית האסטרוגן נחשב למלחלח) וירידה בחשק המיני, דלקות חוזרות בדרכי השתן, ירידה בספיגת הסידן (שינוי המוביל לירידה בצפיפות העצם), גלי חום, בעיקר אחה"צ ובערב, ופרעות במערכת הלב- עליה בלחץ הדם, רמות הכולסטרול ומחלות הלב.
מכיוון שמדובר בהפסקת הווסת, ומעבר לכך, מדובר על פי רוב בתקופה של שינויים נוספים, כמו עזיבת הילדים את הבית, ישנה התמודדות עם שינויים בזהות האישית ואף בזהות הנשית.
על אף הפסקת יצור האסטרוגן בשחלות, מיוצר, כאמור, מעט אסטרוגן בבלוטת האדרנל (יותרת הכליה). השחלות מייצרות אנדיוסטדיון, אשר הופך בתאי השומן לאסטרוגן (מכאן שאצל נשים שמנות יש ייצור גבוה יותר של אסטרוגן, בזכות ריבוי תאי השומן, ואצל נשים רזות מאוד- תסמינים חריפים יותר)
גלי החום נגרמים עקב התרחבות של כלי דם תת עוריים. נוצרת פגיעה בויטמיני B ו-C, ובהזעה יש אובדן של אשלגן ומגנזיום. בין גלי החום עשויה להיות תחושה של קור, והם עשויים להיות מלווים בסחרחורות, בחילות, קושי בנשימה, ותחושת לחץ בראש, המקושרת בראיה הסינית לכבד, איבר שאחראי גם לכעס, שעלול להופיע, וכמובן גם להשפיע על גלי החום.
גם הקנדידה, אותה פטריה ידועה לשמצה, הנמצאת במערכת העיכול ועשויה לשגשג ולהשפיע על מערכת העיכול, המערכת הוגינאלית ואיברים נוספים, גורמת להחמרת הסימפטומים במידה ומתפתחת ונודדת בגוף.
עישון של סיגריות או מריחואנה מנטרלים את השפעת האסטרוגן, ומכאן שהתסמינים עשויים להחריף.
ניתוח לכריתת רחם (ראדיקה היסטראקטומי) יגרום להופעה מיידית של התסמינים בצורה חריפה ביותר (יוצר הפסקה מוחלטת של ייצור האסטרוגן)
המלצות
- הגבירו צריכה של פיטואסטרוגנים, המצויים בסויה ומוצריה, וכן בזרעי פשתן, פטרוזיליה, מלפפון, תפחו עץ, דובדבנים, תפחוי אדמה, בטטות, שום, בצל, זרעי שומר וסלרי,אגוזים וזרעים (בעיקר באלפלפא) ובמרווה. פיטואסטרוגן הוא נגזרת שדומה לאסטרוגן, אך פעילותו חלשה יותר. הוא תורם לאיזון הורמונלי- בעודף אסטרוגן הוא נקלט בקולטני האסטרוגן, וכך "מדלל" את ההשפעה של ההורמון, ואילו בחוסר הוא נקלט ומשמש כתחליף לאסטרוגן החסר.
- בצעו פעילות גופנית- פעילות גופנית מעודדת בניית עצם (ויש גם התעמלות ספציפית לבניית עצם), תורמת לייצור אנדורפינים, יוצרת הקלה במתח, ומשפרת מנגנוני הסתגלות. תורמת גם להפחתה בשכיחות גלי החום.
- הפחיתו בצריכת מזון מהחי, עקב השומן הרווי, פרט לדגי מים קרים, העשירים החומצות שומן חיוניות.
- הקפידו על צריכה של דגנים מלאים- אורז מלא, קינואה, שיפון, שיבולת שועל, מומלץ לשלב גם קטניות בתזונה.
- איכלו יותר ירקות טריים, ובנוסף זרעים ואגוזים לא קלויים, שעועית, אצות וקצח.
- הפסיקו לצרוך מזונות מחממים, המגבירים את גלי החום- קפה, קינמון, ג'ינג'ר, תה (ניתן לשתות חליטות צמחים), קקאו ואלכוהול.
- מוצרי חלב מכילים,בין היתר, הורמונים, ולכן כדאי להמנע מצריכתם. סידן בכמות טובה יתקבל מאכילה של ירקות, ומטחינה גולמית, רצוי משומשום מלא.
תוספי מזון
מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע, על מנת להמנע מצריכה מיותרת של תוספים, שעלולה להזיק בנטילה של כמויות גבוהות, או כאשר אין בכך צורך.
תוספים שעשויים להתאים לטיפול בגיל המעבר הם: ויטמין E, ויטמין C וביופלבנואידים, המינרלים סידן, אבץ, אשלגן, מגנזיום ובורון, חומצות שומן חיוניות, קומפלקס ויטמיני B, ובעיקר 5B, סלניום וכלורופיל (או מיצי עשב חיטה או שעורה).
במקרה של יובש וגינלי ניתן להשתמש בשמן נבט חיטה לשימוש חיצוני, ויטמין E וקרם קלנדולה.
צמחי מרפא
אנג'ליקה סינית (Angelica Sinensis), לאונורוס (Leonurus Cardica), שיח אברהם (Vitex), בטטה (Dioscorea) ומרווה (Salvia Officinalis- Sage) אותה ניתן גם לצרוך בחליטה קרה.
טיפול הורמונלי חלופי (HRT)
ישנן מגמות שונות בשימוש בהורמונים סינטטיים בגיל המעבר. יש הטוענים שזהו הפתרון האידיאלי והטוב ביותר להתמודדות עם תסמיני גיל המעבר.
עם זאת, השימוש ב-HRT מעלה את הסיכון למספר בעיות, עקב השימוש בחוסר סינטטי ובמינונים גבוהים:מגביר את הסיכון לאבני מרה, להרעלת נחושת, לסרטן הרחם והשד, לשבץ מוחי, והתקפי לב.
השימוש בהורמונים אלו יוצר שחיקה וחוסר בויטמיני B, ופגיעה בחילוף החומרים של אבץ, ויטמיני A ו-C, ועוד. כמו כן עלולים להיווצר שינויים ברמות הסוכר בדם, צבירת נוזלים ומיומות ברחם, פגיעה בתפקודי הכבד, כאבי ראש ובחילות, וסימפטומים של תסמונת קדם ויסתית ומחזור.
במידה והטיפול כולל גם פרוגסטרון, עלול לגרום גם לנפיחות וכאבי שרירים, ומנטרל את האסטרוגן המועט שנוצר בגוף. יכול גם לגרום לדימום גדוש, עליה במשקל, רגישות בחזה, ואף לאסתמה.
|