קצת על איכות הסביבה

 

"בשעה שברא הקב"ה את אדם הראשון נטלו והחזירו על כל אילני גן עדן ואמר לו: ראה מעשי כמה נאים ומשובחין הן, וכל מה שבראתי בשבילך בראתי, תן דעתך שלא תקלקל ותחריב את עולמי, שאם קלקלת, אין מי שיתקן אחריך".

 

(מדרש קוהלת)


לפני כשבועיים השתתפתי במדיטציה שנערכה בעולם כולו באותו הזמן. את המדיטציה קיבלה בתקשור אישה בשם שלי ייטס, שחוותה מוות קליני עם בנה, ומאז החלה לתקשר (הסיפור במקור באנגלית). מטרת המדיטציה הייתה להפעיל מחדש את רשת הריפוי של כדור הארץ.
עצם הקיום של מדיטציה כזו, גורמת לך לחשוב קצת על הקשר שבין האדם לאדמה.
מערכת היחסים הזו, מפרה וטעונה בכל רובד אפשרי. האדם ניזון מהאדמה, חי עליה, נלחם עליה, עובד ומשחית אותה. האדמה, לעומתו, מעניקה ומעניקה. אפילו הפסולת שלנו, בחלקה, מתפרקת, ומשמשת לצמיחה. וכולנו יודעים שאם נותנים- חייבים גם לקבל, אחרת מגיעים להתשה.
סביבה לא ירוקה
בשנים האחרונות אנחנו שומעים יותר ויותר על "איכות הסביבה". חלק מהפרסום נובע ממניעים כלכליים של חברות. אמנם לא כל חברה שמפרסמת שהיא "ירוקה" אכן תורמת לאיכות הסביבה, אבל לפחות יש לה תרומה כלשהי למודעות החברתית לנושא. לאט לאט אנחנו הופכים מודעים יותר, לחור באוזון והסכנות שבחשיפה ממושכת לשמש, להתחממות כדור הארץ והפשרת הקרחונים (להמחשה- מי הים התיכון עשויים להגיע בתל אביב עד לרחוב אבן גבירול), בחלק מהערים יש מיכלים למחזור בקבוקים (בחלקן, לצערי הם נעלמו, ובחלקן עדיין לא הופיעו).
עכשיו זה הזמן
לפי כל התחזיות יש כעת חלון הזדמנויות אחרון, שהולך ונסגר. הפגיעה בריאות הירוקות של הכדור הארץ- יערות הגשם ההולכים ונכחדים- היא בלתי הפיכה. ההכחדה היא של עצים ממינים שונים, ושל בעלי חיים, ובסופו של דבר, עשויה יוביל להכחדה של כל החיים.
הדלק, המשמש כיום לאנרגיה, הולך ומתכלה. נסו לדמיין מה יקרה אם וכאשר במזרח הרחוק יהיה חשמל ומיזוג בכל בית, ורכב לכל אדם...
הפסולת שאנו זורקים כיום, הולכת למזבלות, ונערמת שם. אמנם חומרי מזון מתפרקים מהר למדי, אך לפלסטיק לוקח מאות שנים להתכלות, חיתולים חד- פעמיים מתכלים בתוך כ-500 שנה, זכוכית כמיליון שנה ופלסטיק מוקצף (קלקר) לעולם לא מתכלה.
במערכת האקולוגית, כמו גם בגוף האדם, ישנו איזון עדין שיש לשמר. בסטיות מסוימות המערכות יכולות "לפצות", אבל כאשר יש זיהום מתמיד, מול משאבים שהולכים ואוזלים- הסיכויים לכך אוזלים גם הם.
אז מה עושים?
לעצור את הכריתה של יערות הגשם יהיה, כנראה, קצת קשה יותר מאשר מספר צעדים שיכולים לתרום לכל אחד ואחת מאיתנו, להגביר את המודעות, ולשפר את איכות הסביבה, ו את איכות החיים שלנו. הנה כמה דוגמאות:
אינטרנט- באמצעות חיפוש קצר תגלו אתרים רבים לאיכות הסביבה, שמכילים מידע רב לגבי דברים שניתן לעשות על מנת למזער את הפגיעה בסביבה.
חשמל- ייצור החשמל פוגע בדרכים רבות בסביבה. חסכון בחשמל יתרום בירידה בעלויות החשמל, ובפגיעה בסביבה. מכשירי חשמל צורכים חשמל כל זמן שהם מחוברים לחשמל, ולכן מומלץ לנתקם בזמן שאינם בשימוש. החלפת נורות הליבון (ה"רגילות") בנורות חסכוניות ("פלורוסנט") מהווה חסכון מהותי בצריכת החשמל וכן בפליטת החום. טמפרטורת המזגן המכוונת ל-25 מעלות תהיה קרירה ונעימה, גם תחסוך 5% מצריכת החשמל על כל מעלה שהעלתם, וגם המעבר לחום שבחוץ יהיה קיצוני פחות. ע"י הפעלה של מכונת הכביסה רק כשהיא מלאה אפשר לחסוך הרבה חשמל.
מיחזור- בערים בהן יש מיכלים למחזור בקבוקים או נייר- להשתמש בהם. כאמור לוקח לפלסטיק מאות שנים להתפרק, והם, כידוע, בעלי נפח רב. בהרבה מאוד מקומות אנשים מחפשים בקבוקים החייבים בפיקדון, ובמידה וגם בסביבתכם זה כך, ואתם לא דורשים את הפיקדון, הניחו את הבקבוקים החייבים בפיקדון ליד הפח. יאספו אותם משם- אם לא למחזור, אז לפחות לאשפה...
לצערי המיחזור נעשה רק לבקבוקים שקופים- הכחולים לא ממוחזרים, אלא פשוט נזרקים. פתרון זול יחסית בטווח הארוך הוא מתקן מים המסנן רעלים ומתכות כבדות. ההשקעה המרכזית היא חד- פעמית על רכישה, ובטווח הארוך ריווחית יותר מרכישה קבועה של בקבוקים.
מחזור של סוללות ריקות חשוב לא פחות, משום שבפירוקן הן משחררות רעלים רבים.
חיתולים- כיום ניתן למצוא תחליפים מתכלים לחיתולים, שגם אינם מכילים חומרים רעילים הנמצאים בחיתולים הרגילים. אגב, יתרון של חיתולי הבד הישנים- הם תורמים לגמילה מהירה יותר.
חומרי ניקוי- כיום ניתן למצוא חומרי ניקוי אקולוגיים בשפע, כמעט בכל סופרמרקט, ובמחירים סבירים ביותר. החומרים שנמצאים כיום בשימוש אינם מתפרקים, ופוגעים בחי, בצומח ובאדמה.
תחבורה- גם כאן, כמו בחשמל- מה שתורם לכיס- תורם לאיכות הסביבה. עד כמה שמתאפשר, למקומות קרובים כדאי ללכת ברגל- חסכוני ובריא (לא בשעות החום). תחבורה ציבורית בתוך העיר חוסכת זיהום אויר, וחיפוש מקום חניה. במידה ואתם יודעים שאנשים נוספים מסביבתכם יגיעו למקום אליו אתם נוסעים ברכב- התארגנו מראש, וסעו יחד.
ירוק- רכישה של מוצרים ירוקים, ניירות ממוחזרים, תורמת לתעשיית הירוקה ולהתפתחותה, כמו גם למודעות החברתית אליה. הימנעות משימוש בשקיות פלסטיק/ ניילון, והעדפה של שקיות בד רב פעמיות (או לכל הפחות שקיות נייר). יש מתרגלי רייקי השולחים אנרגיות לכדור הארץ. אפשר "להחרים" מוצרים של חברות הרוכשות חומרי גלם שמקורם ביערות הגשם הנכחדים, וכן לשתול עצים (בגינה, או באמצעות קק"ל, למשל), פעולה שתורמת גם היא במעט למצב.
יש הרבה מאוד דברים שכל אחד יכול לעשות, הרשימה שלמעלה כוללת רק חלק קטן מאוד מהם. אני בטוח שאם כל אחד ואחד מאיתנו יאמץ את אותם הדברים שיש באפשרותנו לשנות, תהייה לפחות האטה קלה בהידרדרות בהחמרה של המצב. אולי אם נהיה יותר מודעים, ונעלה את הבעיה לסדר היום, נוכל גם לשנות משהו בצורה רחבה יותר. יש משפט שאומר שכולם מדברים על מזג האוויר, אבל אף אחד לא עושה עם זה כלום. אז הנה ההזדמנות שלנו לשנות, לשפר. עדיין אפשר.

 

 
 
חזרה לרשימת המאמרים
בית   |   יציאה לדרך   |   נטורופתיה   |   פרחי באך   |   רפלקסולוגיה   |   רייקי   |   מאמרים   |   קישורים
כניסה למורשים   |   צור קשר   |   אודות שלומי   |   הוספה למועדפים   |   הוספה לרשימת תפוצה   |   תנאי שימוש באתר